CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, 30 October 2011

21 weeks preggy...trimester ke 2....semakin betambah tembam..


Berat bayi sekarang sekitar tiga-suku paun / 360 gram. Selama ini dia diukur dari mercu kepala hingga ke punggung tetapi mula dari masa ini dia akan diukur dari mercu kepala ke tumit. Dan dari mercu kepala ke tumit panjangnya ialah 10.5 inci / 27 sentimeter. Bulu kening dan kelopak mata telah tumbuh sepenuhnya dan kuku jari tangan sudah menutupi hujung jari.
Bayi anda sekarang boleh mendengar perbualan-perbualan anda. Jika anda bercakap, membaca atau menyanyi kepada bayi anda, dia pasti boleh mendengarnya. Beberapa kajian mendapati bahawa bayi baru lahir akan menghisap dengan lebih kuat apabila anda membacakan buku yang dia pernah dengar semasa dalam kandungan. Jika anda mahu mencuba, ambillah buku dan bacalah dengan kuat. Cuma pastikan yang anda tidak akan keberatan membacanya berulang-kali apabila bayi telah lahir. Ia mungkin akan menjadi cerita sebelum tidur yang paling disukai bayi anda untuk masa yang lama selepas dia dilahirkan.
Hari-hari kebelakangan ini, anda mungkin merasa lebih selesa. Ini sebenarnya, mungkin masa yang paling menyeronokkan dalam tempoh kehamilan anda. Anda belum begitu besar lagi, dan sakit-sakit yang dikaitkan dengan kehamilan seperti mual, kencing kerap dan keletihan sudah hampir hilang sama sekali. Relakslah dan nikmatinya selagi anda boleh. Trimester ketiga akan tiba tak lama lagi dan ia akan membawa sedikit ketidakselesaan kerana anda mengandung bayi yang sudah hampir cukup bulan.

nilah dia rupa nya 21 weeks....hehehe (^_^)


ni dr side tepi plak...

agak2 la korang....  my baby boy or girl?? sbb nya dah 2X scan my baby menyembunyikan gender dia..pandainya anak mummy ni kan...semalam scan dgn Mr. Hubs my baby menongeng at my tummy yg muncit ni..yg nampak hanyalah tulang belakang my baby je...aduyai...Doc kata ssh nak tgk gender klu baby dalam position meniarap...hahaha...baby mummy yg bijak!!!
p/s: sorry kualiti camera x berapa nak bagus tggu Mr Hubs beli canon or DSLR..hehehe

2 comments:

mashimaro said...

pandai nyer dia....bagus...

tak leh bla pic...hehe

ShahNaz said...

camera b ok je...sampai kat syg pic jd blur ni nape?hehe...

beautiful journey of pregnancy

Lilypie Pregnancy tickers

perkahwinanku,,,,,

Daisypath Anniversary tickers